Integra fortsätter gå mot spännande tider. Efter årsskiftet är det nämligen dags för företagets första VD-byte. Anders Skoglund lämnar över facklan till Kjell-Åke Johansson. Vi satt ner och fick oss en liten pratstund med de båda.

– Hur känns det Anders?

Anders – Det känns bra! Jag har varit VD sedan starten i 18 år nu och jag är redo att lämna över. Det känns också bra att vi har hittat en intern lösning då jag vet att Integra-andan och den kultur vi har här kommer fortsätta. Det är i trygga händer jag lämnar över.

– Känns det inte vemodigt då?

Anders –  Nej då, jag fortsätter ju jobba på Integra under hela nästa år.. MINST! Det känns istället bara spännande och inte alls som ett avslut. Men det är klart att den dagen också kommer och det står i stjärnorna hur jag känner då.

– Och vad känner du Kjell-Åke?

Kjell-Åke – Det är klart att det är med lite skräckblandad förtjusning som jag tar över. Med ansvaret kommer många nya utmaningar. Men jag har varit anställd sedan 2015 och dessutom suttit med i styrelsen i 9 år mellan 2006-2015 så jag känner Integra väl. Jag kom faktiskt in i samma veva som Göteborgskontoret startades! Så man kan lugnt säga att jag varit med på resan. Och det är en svåröverträffad resa, det måste man säga. Det gör mig ödmjuk inför uppgiften.

Anders flikar in – Kjell-Åke tar över men många av målen har ju satts tidigare. För några år sen var hela företaget med och hjälpte till att ta fram den långsiktiga handlingsplanen så det blir ingen ny och plötslig körriktning i och med VD-bytet.

Kjell-Åke svarar – Absolut, så är det. Men jag vill understryka att jag att inte är någon förvaltare och jag går in för att utveckla. Och det känns tryggt att ha kvar Anders under nästa år. Det är en stor möjlighet som jag ska ta vara på.

– Vad är då den största skillnaden mellan er?

Anders – Man kan nog generellt säga att jag är snabbare på hanen medan Kjell-Åke är mer av en diplomat. Mer mjuka värden.

Kjell-Åke – Ja, det gäller att omge sig med personer som kompletterar ens egna egenskaper på bästa sätt. Att bygga ett bra team helt enkelt.

Anders – Jag har tagit hjälp lite här och var i specifika frågor men nu kommer det bildas en mer formell ledningsgrupp som inte funnits på samma sätt tidigare. En anpassning som storleken på företaget kräver.

Kjell-Åke – Min förhoppning är att alla ska märka en skillnad och förändring, och det tror jag också kommer ske. Men det är viktigt att förstå att förändring inte behöver betyda att det blir bättre eller sämre. Huvudsaken är att vi fortsätter utvecklas som individer och som företag.

– Vad kan vi förvänta oss inför nästa år?

Anders – Om det tidigare år har satsats på marknad och kvalité så kommer nästa års stora satsning att ligga på HR-sidan. Kjell-Åke har tagit fram en handlingsplan för 2018, som styrelsen fastställt, och där står HR-frågan i centrum.

Kjell-Åke – Sen kommer självklart inte kvalité och marknad falla bort helt men det är svårt att fokusera på alla områden samtidigt. Fokus måste ligga någonstans.

– Tack ska ni ha. Jag ser fram emot nästa år!