Praktik

Många av oss som jobbar på Integra började vår anställning med praktik. Det är ett jättebra sätt för dig att lära känna företaget, och för oss att lära känna dig.  Varje sommar har vi praktikanter på våra kontor, även jullov och i vissa fall även terminsvis och som en del i utbildningen.

Praktik under utbildningen


Carl Holmgren studerar på Lunds tekniska universitet  och hade under sommaren 2016 sin första
sommarpraktik på vårt Trollhättekontor. På praktiken har han fått testa på att modellera i Tekla, göra tillverkningsritningar och även lite dimensioneringsberäkningar. Under våren 2018 har Carl jobbat extra på Malmökontoret.

Hur kom du i kontakt med Integra?

– Det var inte riktigt den vanliga vägen. Jag har en vän som orienterar tillsammans med några från Trollhättekontoret och jag fick höra om företaget den vägen. Så jag antar att även sport är bra reklam för ett företag.

Vad tycker du är roligast med att jobba hos oss?

– Jag har tyckt det varit väldigt roligt att, från dag ett, vara delaktig i ett riktigt projekt och som praktikant få ta ansvar. Det gör att praktiken känns spännande och nyttig. På Integra tycker jag också att de har uppmuntrat det egna intresset. Inför sommarens praktik bad jag att få testa på fler dimensioneringsberäkningar vilket Integra har mottagit med öppna armar. Det tycker jag är roligt!

”Möjligheten att hitta det jag tycker är roligast är av stort värde.”

När skrattade du senast på jobbet?

– Det var idag, det gör jag varje dag. Humor bland kollegorna finns det gott om.

Vad lockade dig med att söka till Integra?

– När jag sökte sommarpraktik hit, första gången, tyckte jag det var en stor fördel att det fanns fler kompetenser inom företaget då jag inte var helt säker på vilken master jag skulle välja. I början fick jag först testa på både markprojektering och byggnadsfysik. Idag sitter jag med byggnadskonstruktion. Möjligheten att hitta det jag tycker är roligast är av stort värde.

Vad är den största skillnaden på att jobba i Trollhättan eller Malmö?

– När jag suttit på Malmökontoret har jag arbetat med projekt i Trollhättan, så arbetssättet har varit detsamma som om jag satt i Trollhättan. Fördelen med att sitta i Malmö, förutom att lära känna fler härliga kollegor, är att jag har fått stöd av två kontor samtidigt. Den stora skillnaden annars är väl dialekten vid kafferasterna, om den är positiv eller inte lämnar jag osagt.

Från praktikant till anställd!

Joakim är civilingenjör inom byggnadskonstruktion och har läst vid Chalmers tekniska högskola.
Den första kontakten med Integra fick han via ett tips som gjorde att han blev nyfiken och ville veta mer. Han kontaktade därför företaget och som resulterade i en praktikplats. Joakim praktiserade hos oss första gången under efter tredje året in i sina studier. Idag är Joakim anställd på Integra, sedan 2011.

Hur länge praktiserade du hos oss?

– Efter tredje året fanns möjligheten, i min utbildning, att välja en studieplan som var anpassad till ett halvårs praktik. Jag fick möjligheten att praktisera på Integra i Trollhättan. Efter det fanns det möjlighet att jobba under studieuppehållet sommar och vinter.

Vad ser du för fördelar med att praktisera?

– Fördelen är att man får se hur det går till i verkligheten. Vad det är man räknar på egentligen. Studierna fick ett lyft av det här, för det var lättare att se vad som var viktigt. Jobbet hjälpte mig dessutom att välja studieväg då utbildningen är ganska bred.

”Tidigt under praktiken blir man delaktig i riktiga projekt”

Minns du hur du upplevde praktiken?

– Ja, jag minns att jag tyckte det var mycket givande. Det är en chans att få testa sin kunskap från utbildningen samtidigt som man får erfarenhet att forma inriktningen i ens fortsatta studier.

Vad gör du främst idag?

– Jobbar som ansvarig statiker med en bred blandning av projekt. Allt från bostäder, badhus, industribyggnader, resecentrum och köpcentrum.

Vad är den största skillnaden mellan praktik och anställning?

– Det är inte så stor skillnad egentligen. Tidigt under praktiken blir man delaktig i riktiga projekt där man jobbar tillsammans med erfarna konstruktörer i en projektgrupp. Det du ritar och dimensioneras byggs!

Har du några tips till studenter som är intresserade av att praktisera?

– Ring upp företaget innan någon annan gör det! En praktikplats ger meriter, kunskap, vägledning och förståelse som hjälper för fortsatta studier och framtida anställning. Inget att förlora!